Druktechnieken

Onze druktechnieken

VLAKDRUK OF OFFSET

De voorloper van vlakdruk was de steendruk of lithografie, die rond 1800 werd uitgevonden door Alois Senefelder, een Beiers graficus. Die techniek ontwikkelde zich rond 1900 verder tot de offsettechniek. Vanaf 1960 brak offset echt commercieel door ten koste van de boekdruk.

Bij vlakdruk liggen de drukkende delen en niet-drukkende delen even hoog op de drukplaat. De niet-drukkende delen zijn hydrofiel – ze trekken water aan dus. De drukkende delen daarentegen trekken vet (in dit geval: inkt) aan en stoten water af – zij zijn oleofiel. De huidige offsetdrukvorm, een plaat, werkt op dezelfde manier. Voordeel is dat je zo’n offsetplaat snel en goedkoop kan maken.

De term offset (> to set off) wordt gebruikt omdat de drukvorm en drukdrager bij dit procedé geen direct contact maken. De inkt wordt immers van de plaat eerst op de rubberdoek overgezet, en nadien van de rubberdoek op de drukdrager. In ons geval is dat meestal papier.

De inkt wordt bij deze techniek mooi geabsorbeerd door het papier. Kies je voor uncoated papier (= papier met strijklaag), dan krijg je een mooie, matte look-and-feel. Je kan kiezen uit CMYK-kleurseparatie of pantonesteunkleuren. Wil je felle kleuren of wil je maar één tot drie kleuren gebruiken in je drukwerk? Dan raden wij pantonekleuren aan. We staan je graag bij in je kleurkeuze, met pantonewaaier in de hand!

HOOGDRUK, TYPO- OF BOEKDRUK OF LETTERPRESS

Hoogdruk is de oudste druktechniek. Zoals bij hout- of linosnede de te drukken delen in spiegelbeeld uitgesneden worden, zo werden ook de eerste boekletters uit hout gesneden. Aanvankelijk in boekvorm per pagina, vandaar de term boekdruk. Later, vanaf de 15e eeuw, werd gewerkt met losse loden letters. Nog later volgden loden regels en voor krantendruk zelfs loden bladzijden.

Tegenwoordig gebruiken drukkerijen meestal polymeerclichés, drukvormen in kunststof dus. Dat heeft als voordeel dat je vrijer bent in je ontwerp. Onze gouden regel? Less is more! Volvlakken waarin het ontwerp wordt uitgespaard, die vermijd je beter. In tegenstelling tot vlakdruk is hoogdruk een directe drukmethode. Drukvorm en -drager komen immers met elkaar in direct contact. Deze techniek vraagt om pantonekleuren, een vectoriële opbouw en zwaarder papier. Bij lichter papier krijg je geen mooie indruk.

DIGITAAL PRINTEN

De digitale printtechnieken ontstonden na 1960 met de xerografie (een proces dat gebruikt wordt in kopieermachines en laser- en ledprinters); het eigenlijke digitale kleurdrukken bestaat hier pas sinds 1993. Digitale printtoestellen zijn rechtstreeks verbonden met de computer. Ze gebruiken geen drukvorm, maar vormen een beeld op de drager via een toner of elektrostatische inkt. Van problemen met de droging die bij de traditionele technieken voorkomen, is hier dus geen sprake meer. De (compactere) digitale persen zijn er voor een beperkt papierformaat en -gewicht (in ons geval: 480 x 330 mm en 440 gram). Anderzijds bieden ze automatische afwerkingsmogelijkheden: recto-verso, vergaren, nieten en vouwen.

Digitale printtechnieken zijn een prima concurrentieel alternatief voor conventioneel drukwerk in kleinere oplages. Ze maken ook gepersonaliseerd drukwerk mogelijk – denk aan adressen op de enveloppes voor je trouwkaartjes. In dat geval spreken we van variabele dataprinting. Extra plus? In tegenstelling tot de classic drukpersen vragen digitale persen niet om een schoonmaakbeurt tussendoor. De printopdrachten kunnen elkaar dus sneller opvolgen.

Onze afwerkingsmogelijkheden

HOTFOLIE

Hotfolie is een hoogdruktechniek waarmee je een foliedruk met een zeer hoge glans realiseert. (Ook mat is mogelijk). Er wordt immers niet met poederinkt gewerkt; er wordt wel een laagje kleurstof overgedragen. Tussen de verhitte drukvorm (de foliecliché) en de drukdrager wordt een transferfolie aangebracht via een transportmechanisme. Op de plekken waar de drukvorm op de folie drukt, wordt de kleurlaag van de folie overgezet op de drukdrager. Hotfolie is uitermate geschikt voor kwaliteitsdrukwerk. Bij ons kan je terecht voor een grote variatie aan kleuren en soorten. Standaarden zijn goud (naast glanzend ook mat), zilver, koper en rosé.

DIGITALE FOLIE

Bij digitale folie wordt er eerst in het zwart geprint. Vervolgens gaat het blad tussen de folierol en de warme tegendrukrol. Overal waar zwarte toner geprint is, blijft de folie hechten. Bij deze techniek heb je geen indruk zoals bij hotfolie, omdat er geen drukform (cliché) gebruikt wordt. Dat maakt digitale folie goedkoper. De techniek is geschikt voor coated en uncoated papier (dus papier zowel met als zonder strijklaag). Voorwaarde voor het ongestreken papier is wel dat het niet te grof van structuur mag zijn. De folie kan dan immers niet hechten in de diepere delen van het papier. Bij ons kan je terecht voor een grote variatie aan kleuren en soorten. Standaarden zijn goud (naast glanzend ook mat), zilver, koper en rosé.

PREGEN

Met een druk- en tegendrukvorm (de matrijs en de patrijs) wordt een reliëf naar keuze in de drukdrager aangebracht. Dat reliëf kan in de diepte of in de hoogte liggen; de diepte of hoogte kunnen zelfs variëren binnen één ontwerp. Het gaat dus om een hoogdruktechniek waarbij gedrukt wordt zonder inkt. Dat neemt niet weg dat je kan pregen op een bedrukt vlak of kan combineren met een foliedruk.

Je kan kiezen tussen opliggend pregen of embossing (waarbij bepaalde delen hoger liggen dan het papiervlak) of diepliggend pregen of debossing (waarbij bepaalde delen lager liggen dan het papiervlak). Sommige papiersoorten, zoals katoenpapier, laten zich mooi pregen vanwege de zachte vezels. Bij andere papiersoorten bestaat het gevaar dat de vezels breken als je naar een te groot reliëf streeft. Wij adviseren je graag over de juiste papierkeuze!

KLEUR OP SNEE OF COLOUR EDGING

Colour edging is een techniek waarbij er op de rand of snede van het drukwerk een kleur of folie (goud, koper, zilver of rosé) wordt aangebracht. Je drukwerk krijgt daardoor net dat tikkeltje meer. Deze techniek is mogelijk bij alle mogelijke papiergrammages, maar komt – niet geheel verbazingwekkend – het best tot zijn recht op een dikkere kaart.

VELVET EN LINNEN

Wij bieden ook zachte kaarten in velvet en linnen aan, in allerhande kleuren. We drukken dan op minimum 400 gram bij digitaal printen en offsetdruk, en op 580 gram bij letterpress. De stoffen zijde kan je bedrukken in letterpress of kan je afwerken met hotfolie.

STANSEN OF KAPPEN

Wil je bepaalde delen in het papier verwijderen – denk aan verpakkingsdoosjes? Of wil je graag een kaartje met een onregelmatig gevormde papierrand – denk aan een geboortekaartje in de vorm van een roze wolk? Dan werken we met een kapvorm. Ook afgeronde hoekjes horen hierbij. Een gewone snijmachine heeft immers alleen maar rechte snedes.

Een kapvorm is een houten plaat waarin snijmessen tussen rubbers zijn aangebracht. Die rubbers zorgen ervoor dat een gekapt vel makkelijker afspringt. Zo wordt vel per vel uitgekapt. Drukwerk digitaal stansen kan ook. Dan sturen we de kapvorm door naar de snijmachine die het drukwerk in de gewenste vorm snijdt. Zelf een idee voor een speciaal doosje of een kaartje in een unieke vorm? Klop maar bij ons aan!

RILLEN OF BIEGEN

Rillijnen zijn voorvouwlijnen die in zwaardere papiersoorten vanaf 170 gram worden aangebracht om nadien het vouwen te vergemakkelijken.

UV-LAK OF SPOTVERNIS

Bij UV-lakken gebeurt de droging met ultraviolet licht. Door bepaalde delen van je drukwerk te vernissen vallen ze meer op. Ze krijgen door de glans immers een hoger contrast.

PLASTIFICEREN OF LAMINEREN

Bij het plastificeren kleef je een laag plastic op één (recto) of twee (recto-verso) kanten van het drukwerk. Dat zorgt voor extra bescherming. Wij bieden je een matte, krasvaste of glanzende film.

PERFOREREN EN BOREN

Bij perforeren breng je een scheurlijn aan – denk aan scheurkalenders. Zo’n scheurlijn wordt aangebracht door te drukken met een mes met onderbrekingen. Bij boren breng je één of meerdere gaten aan. Een gekende toepassing zijn de boorgaatjes in labeltjes.

CACHEREN OF VERLIJMEN

Steviger drukwerk krijg je door kaarten te verlijmen. Gaat de gekozen papiersoort maar tot 300 gram? Dan verlijm je twee vellen tot een dikkere kaart van 600 gram. De verlijmtechniek kan interessant zijn wanneer je drukwerk een preegvorm heeft. Zo kan je de tegendruk op de ommezijde netjes wegwerken. Bij gecacheerde kaarten zie je de afzonderlijke vellen niet. Ze ogen als één bedrukt vel.

PERSONALISEREN OF VARIABELE DATAPRINTING

Wil je graag gepersonaliseerd drukwerk? Dan kies je voor onze digitale printer! Omdat digitaal printen zonder drukvorm werkt, kan je makkelijk adressen printen op enveloppen of menukaarten op maat maken.

INBINDEN

NIETEN
De eenvoudigste inbindmanier is nieten. Je houdt de in elkaar gestoken katernen (of gevouwen vellen) dan bij elkaar door twee (of meer) nietjes door de rug. Doordat je met katernen werkt, moet je boekje altijd een veelvoud van 4 bladzijden hebben. Klassiekers onder de toepassingen zijn brochures en doopboekjes.

LIJMEN
Bij gelijmde boekjes worden de vellen vergaard, de rug wordt gefreesd en opgeruwd, de losgekomen vezels worden weggezogen, en de rug wordt belijmd. In dit geval zijn katernen niet noodzakelijk.

WIRE-O
Een andere mogelijkheid bestaat erin losse vellen te ponsen om ze vervolgens in te binden met een metalen of plastic spiraal.

Maak een afspraak

Bij De Kaartjesfabriek houden we van een persoonlijke aanpak met een service op maat. Daarom raden we graag een vrijblijvende afspraak aan, waar we ook kunnen tonen wat er allemaal mogelijk is voor jullie drukwerk.

Afspraak maken